Motorrijles

Altijd al de vrijheid van een motor willen ervaren en besloten om je motorrijbewijs te gaan halen? Motorrijschool Vriends zorgt voor een goede rijopleiding, zodat je veilig de weg op kunt. Want hoewel de motor een geweldig vervoermiddel is, ben je ook kwetsbaarder op de weg dan in de auto. Een goede opleiding is dus ontzettend belangrijk. Met meer dan 30 jaar ervaring ben je bij Motorrijschool Vriends aan het juiste adres. Kijk onder andere naar de Slagingspercentage's bij het CBR.

 

Het rijbewijs voor motoren (A-rijbewijs) wordt opgedeeld in 3 categorieën (A1, A2 en A).

  • Categorie A1 (lichte motor): dit rijbewijs kun je halen vanaf 18 jaar
  • Categorie A2 (middelzware motor): dit rijbewijs kun je pas halen als je twee jaar een rijbewijs A1 hebt of 20 jaar bent.
  • Categorie A (zware motor): dit rijbewijs kun je halen vanaf 21 jaar (met code 80 op je rijbewijs) Vanaf 24 jaar kun je direct het zware rijbewijs halen.

Ben je 24 jaar of ouder?

Wanneer je 24 jaar of ouder bent, dan mag je meteen op een zware motor rijden en haal je categorie A zonder beperkingen.

Hoe gaat de motoropleiding in zijn werk?

De eerste les ga je bij de instructeur achterop en rij je naar een afgelegen terrein eenmaal aangekomen op het terrein worden alle bedieningsorganen uitgelegd, het opstappen en afstappen, starten en af- zetten, spiegels stellen etc. Vervolgens word begonnen met het wegrijden, stoppen, wegrijden naar twee schakelen en weer stoppen, stapsgewijs steeds een stukje verder, tot dat we zelfstandig door het verkeer heen kunnen komen.

Nadat we de basis principes van het motorrijden een beetje onder de knie hebben en zelfstandig naar het afgesloten terrein kunnen rijden (meestal is dit binnen drie lessen) gaan we ons in het begin voornamelijk bezig houden met de voetuigbeheersing (AVB). In totaal zijn er twaalf oefeningen die zijn ingedeeld in vier clusters: a. lopen met de motor en gebruik van de standaard (één oefening deze is verplicht); b. verrichtingen bij lage snelheid (vijf oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator); c. verrichtingen bij hogere snelheid (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator); d. remoefeningen (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator). Naast de vier verplichte oefeningen zal de examinator uit de overige acht er drie kiezen.

Eenmaal geslaagd voor het examen AVB gaan we ons bezighouden de verkeersdeelneming (AVD). Hierin word er o.a. gewerkt aan verkeersinzicht, kijktechniek, plaats op de weg, snelheid tijdens het rijden op de openbare wegen. Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt in totaal 55 minuten